Novi krug porezne reforme: Najveće koristi za one s višim plaćama

Bez autora
Sep 23 2024

Osim što će od iduće godine uvesti porez na nekretnine, Vlada bi u sklopu novog kruga porezne reforme trebala rasteretiti plaće.

Promjene će, prema najavama, biti vezane uz osobni odbitak i stope poreza na dohodak. Najveće koristi trebali bi imati građani s višim plaćama.

Osobni odbitak s 560 na 600 eura

Nekretnine u kojima stanujemo neće se oporezivati. Premijer kaže da je porez na nekretnine i prije postojao, ali kao porez na kuće za odmor.

Podsjeća da je taj porez Vlada lani povisila s dva na pet eura po četvornome metru. Što su neki i dalje smatrali preniskim nametom.

- Sada ćemo predložiti da taj raspon bude od 0,6 eura do 8 eura maksimalno po kvadratu. Naravno neće se oporezivati objekt u kojemu živite i koji je u stalnom najmu. Objekt mora biti funkcionalan, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, 21. rujna 2024.

U najavi je i rasterećenje plaća. Osobni odbitak povećat će se s 560 na 600 eura.

- Na ovaj način povećanjem osobnog dohotka građana, pa i kroz povećanje plaća mirovina i ostalih prava utječemo na povećanje životnog standarda građana koje se onda prelijeva na potrošnju, dodao je ministar financija Marko Primorac, 21. rujna 2024.

Opet će najviše izdvajati građani Zagreba

Druga je izmjena podizanje praga za oporezivanje po višoj stopi poreza na dohodak. U tu skupinu ući će oni koji mjesečno zarađuju više od pet tisuća eura. Sad je granica 4 200.

- Mi smo se snažno zalagali za povećanje praga primjene gornje stope poreza na dohodak, jer je upravo ta porezna stopa važna za naše zaposlenike, koji su najeduciraniji i najkompetentniji. Dakle, to su autoinženjeri, profesori, liječnici, upravo oni, koji nose naše gospodarstvo, poručila je direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber.

Gornje stope po kojima će se oporezivati porez na dohodak smanjuju se.

Plaće niže od pet tisuća eura općine bi trebale oporezivati stopom do najviše 20 posto, a u Zagrebu do 23 posto. One koji zarađuju više od pet tisuća eura, općine će moći oporezivati stopom do 30 posto. Opet će najviše izdvajati oni koji stanuju u Zagrebu - do 33 posto bruto plaće.

- Svaki dan izlaze nove informacije i htio bih vidjeti cijeli paket i onda ćemo tek moći izračunati koji će biti financijski efekt na Zagreb. On će sigurno biti neko smanjenje prihoda, koje treba staviti u kontekst povećanja prihoda, zbog povećanja plaća u javnom sektoru, naglasio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Očekivano povećanje oko osam eura mjesečno

Porezna stručnjakinja Mostarčić izračunala je koliko će komu porasti plaće. Pitamo je kakav će učinak nova porezna reforma imati na građane.

- Možda najbolje da građani sami odgovore na to s obzirom na to da očekivano povećanje na prosječnu neto plaću u Hrvatskoj se očekuje otprilike oko osam eura mjesečno, istaknula je predsjednica sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore Đurđica Mostarčić.

Poreznim će izmjenama tako plaće porasti svima, no najveću korist mogu očekivati oni koji zarađuju najviše.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik